Uppgradering av bredbandsnätet

Bredbandsnätet i våra fastigheter kommer uppgraderas till ”Gigabit-hastighet”.

Bredbandsnätet i våra fastigheter kommer uppgraderas till ”Gigabit-hastighet”. Idag har vi 100 Mbit/s kapacitet. Med 1 Gigabit/s får vi 10 ggr mer kapacitet i nätet, vilket dels ger stabilare drift redan idag, samt ger möjlighet till fler tjänster och nya tjänster.

Syftet med uppgraderingen är att få bättre stabilitet i dagens tjänster för de som utnyttjar bredbandsnätet, dvs. internet-anslutning, TV över bredbandsnätet (IP-TV) och telefoni över bredbandsnätet (IP-telefoni). En del som idag har både internet, IP-TV och IP-telefoni kan ha upplevt att det ibland kan hacka på TV-bilden. Detta kan främst ha berott på att den lilla boxen man har (switchen i lägenheten) är för klen. I och med att vi uppgraderar nätet får alla lägenheter en ny, mer kraftfull switch i lägenheten, som klarar Gb-hastigheter.

Syftet är även att kunna erbjuda fler tjänster och nya tjänster i framtiden genom att göra nätet mer framtidssäkert. T ex kan man efter uppgraderingen abonnera på internetförbindelse på upp till 1 Gb/s, mot i dagslägen max 100 Mb/s. I framtiden när IP-TV utbudet kommer med högre upplösning (fler HD-kanaler och 4K-kanaler) så är nätet förberett för detta. Man kan dessutom nyttja fler tjänster samtidigt i lägenheten.

Praktiskt innebär uppgradering följande moment

1. Under aviserad tidpunkt kommer installationsfirman Svenska DataNätverket att behöva gå in i alla lägenheter för att dels mäta upp kabeln in i lägenheten så att den klarar den nya högre kapaciteten, och dels byta ut den switch som sitter i varje lägenhet mot en ny mer kraftfull. Detta ger inte några störningar i bredbandsnätet, förutom just i den lägenhet där bytet pågår.
2. Den 6 oktober byts vår centrala utrustning i varje hus till snabbare nätutrustning (Gb-switchar). Under det bytet den 6oktober kommer alla tjänster över bredbandsnätet att tillfälligt avstanna. Så räkna med avbrott under hela dagen den 6 oktober. 

Det är viktigt att installatören får tillgång till varje lägenhet för att kunna göra mätningen och säkerställa att varje enskild lägenhets kabel klarar Gb-hastighet. Skulle det visa sig att någon lägenhets kabel inte uppfyller kraven, så byts den ut. Alla kommer att få en avisering i brevlådan för den tidpunkt som installatören behöver komma in i just er lägenhet.

Om installatören inte kommer in i en lägenhet på aviserad tidpunkt, får lägenhetsinnehavaren själv bekosta ett enskilt installationsbesök vid senare tillfälle á 2500kr om man önskar uppgradera bredbandsnätet i sin lägenhet och säkerställa att kabeln i lägenheten klarar den nya snabbare Gb-hastigheten.

Utbildning och information

Varje lägenhetsinnehavare har möjlighet att boka en enskild gratis utbildning om max 30 min per hushåll i samband med bytet av lägenhets-switchen. Utbildningen ger svar på allmänna eller tekniska frågor, samt hjälp med att koppla ihop och förklara hur utrustningen fungerar. Den som ger utbildningen är Reza Nouri och man kan ringa honom direkt och boka en tid som passar för att komma och ge utbildningen. Under perioden 6-31 oktober är Reza bokningsbar, även på helgerna. Telefonnummer till Reza Nouri är 070-496 12 43.

Frågor och svar

a) Måste jag byta ut min nuvarande gamla switch i lägenheten?
Nej, man kan fortsätta använda sin nuvarande gamla switch, men får dock inte möjlighet till snabbare nät och de tjänster som kräver högre hastighet. Den nya switchen kan dessutom felkontrolleras av leverantören om något fel skulle uppstå. Vi rekommenderar starkt att man byter till den nya switchen.

b) Kan jag inte bara få switchen och byta ut den själv?
Har man inte låtit installatören komma in och byta utrustningen, kommer man få kvittera ut en ny switch av styrelsen. Dock får man inte garantin att kabeln till lägenheten klarar av den nya högre hastigheten, då installatören inte kunnat göra mätningen.

c) Kan jag göra mätningen och installationen i efterhand?
Ja det kan man göra, dock på egen bekostnad om 2500kr till installationsfirman som gör mätningen.

d) Jag använder inte bredband eller IP-TV, är det vits att byta utrustningen?
Ja, att uppgradera bredbandsteknologin moderniserar lägenheten och gör den mer framtidssäker, vilket kan ge ett visst värde vid eventuell försäljning.

e) Vem äger switchen som installeras i lägenheten?
Lägenhetsswitchen tillhör lägenheten och vanlig garantitid motsvarande 2 år gäller för denna.

Vid frågor maila milos.herman@accate.se

Vänligen
Styrelsen/Milos Herman