Rapport angående energiinvesteringar.

Till föreningens medlemmar

Föreningsstämman den 10 maj 2022 gav styrelsen klartecken för att gå igång med en större investering omfattande installation av bergvärme, återvinning av frånluft och solel. Kostnadsramen är angiven till 10 Mkr.

Styrelsen har haft en konsult från företaget ENEX kontrakterad för att undersöka och planera dessa investeringar. Borrtillstånd från kommunen och kontroll av ökad strömleverans ingick i uppdraget. Konsulten har också att utreda de tekniska och ekonomiska förutsättningarna för dessa installationer.

Konsulten har nu avrapporterat sitt arbete till styrelsen. På grund av den rådande situationen på berörda marknader har det dock inte gått att få vare sig fullständiga offerter eller säkra kalkyler levererade.

Leverantörer kan vare sig garantera pris, leverans av delar eller tidpunkt för leverans. Kalkyler är dessutom orimligt osäkra.

Med de ingångsvärden vi idag har, är en investering i bergvärme och värmeväxlare och pumpar en ekonomisktosäker investering på grund av de höga elpriserna. Fjärrvärmen stiger dock endast 8.1 % i pris – mindre än inflationen. För solel har dock kalkylerna förändrats till de bättre.

Styrelsen har därför beslutat att för närvarande avvakta med investeringar i bergvärme och värmeåtervinning, då de inte är ekonomiskt säkrade för närvarande.

Styrelsen kommer dock fortsätta med projektet solel. Här är dock leveranstiderna för närvarande cirka 6-12 månader från beställning.

För frågor eller synpunkter kontakta styrelsen via brfskalderviken@gmail.com

Styrelsen i Brf Skälderviken 1.