Inbrottsförebyggande åtgärder

Som ni säkerligen känner till är de boende i markplanet utsatta för inbrott och inbrottsförsök – det senaste för 14 dagar sedan. Styrelsen har i samverkan med en del av de boende i markplanet och en del leverantörer sett över inbrottsförbyggande åtgärder och fått en del förslag och offerter.

Fasadbelysning
Polisen och en del leverantörer rekommenderar (rörelsestyrd) belysning monterad på eller i anslutning till fasaderna. Styrelsen har beslutat att ingen yttre belysning får sättas i fasaden av enskilda utan styrelsens godkännande. Styrelsen ser nu över möjligheten att gemensamt sätta upp kompletterande belysning i markplanet.

Extra fönsterlås
Bysmeden, som sköter husens låssystem har offererat extra fönsterlås för att förstärka brytskydd och göra det möjligt att låsa ett vädringsöppet fönster. Extra fönsterlås kostar ca 1900 kr per st inkl moms. Kan monteras uppe eller nere på fönster. Låses med dörrnyckeln. Kan ej monteras på balkongdörrar. Varje lägenhetsinnehavare tar själv beslut och bekostar själv.

Hemlarm
Vi har fått två olika förslag på larmsystem att monteras i lägenhet. Dessa larm kan naturligtvis även monteras i lägenheter längre upp i husen.

Verisure offererar ett larm man hyr för ca 300 kr per månad och med en installationskostnad på 2.000 kr. Larmet innefattar 1 rörelsedetektor, 1 dörrdetektor, 2 rökdetektorer mm. För tillval av fönsterdetektorer – 690 kr per st. I abonnemanget ingår uppkoppling till larmcentral.

Bysmeden offererar ett larm man köper för ca13.000 kr inkl moms. Ett ”professionellt” larm. 2 års garanti. Man äger larmet. Larmet innefattar 1 rörelsedetektor, 2 magnetdetektorer mm. För tillval av magnetdetektorer, rökdetektor – ca 1000 kr per st. Abonnemang på uppkoppling till mobilsystem ca 400 kr per år. Uppkoppling till larmcentral ca 100 kr per månad.

Totalkostnad 5 år:
Verisure: inkl 3 extra fönsterdetektorer ca 22.000 kr.
Bysmeden: inkl 2 extra magnetdetektorer, 1 rökdetektor och uppkoppling till mobil och larmcentral ca 24.000 kr.

Totalkostnad 10 år:
Verisure: inkl 3 extra fönsterdetektorer ca 40.000 kr.
Bysmeden: inkl 2 extra magnetdetektorer, 1 rökdetektor och uppkoppling till mobil och larmcentral ca 32.000 kr.

Varje lägenhetsinnehavare tar själv beslut och bekostar själv.

Offerter
Offerterna delas ut till samtliga som bor i markplanet. Om du bor högre upp i huset och önskar kopia på offerten hör av dig till Sven Eklöf, ordf sven.eklof@bahnhof.se.

Tidsplan
Om du är intresserad så har du till den 6 november att besluta dig.

Meddela skriftligt till Sven Eklöf i 5:an vad du önskar beställa. Leverantörerna tar inte emot enskilda beställningar (till detta pris).

Frågor
till Sven Eklöf, ordf sven.eklof@bahnhof.se.