Ordningsregler

Ordningsregler för Bostadsrättsföreningen Skälderviken 1

fastställda av styrelsen 15 jan 2024.

INNEHÅLL
Inledning
Säkerhet i fastigheten
Den egna lägenheten
Balkonger och uteplatser
Föreningens Informationskanaler
Tomten
Sophantering och återvinning

 

Att bo med bostadsrätt innebär att ingå i en gemenskap med andra som bor i fastigheten. Ordningsreglerna ska underlätta för oss att skapa ett trivsamt, tryggt och säkert boende. Reglerna gäller inte bara för dig som är bostadsrättshavare. Även familjemedlemmar, tillfälliga gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt dig omfattas. Ordningsreglerna gäller också för andrahandshyresgäster.

Om ordningsreglerna inte följs kommer styrelsen först att uppmana den som bryter mot reglerna att följa dessa. Om medlemmen trots uppmaningen inte följer reglerna, kan det i allvarligare fall bli fråga om uppsägning av medlemskapet och medlemmens rätt att bo kvar. En sådan handläggning sker i enlighet med föreningens stadgar och Bostadsrättslagen (1991:614).

Säkerhet i fastigheten

  1. Håll dig ajour med brandsäkerhetsbestämmelserna, som finns anslagna i portarna!
  2. I våra trappuppgångar, förrådsutrymmen och övriga gemensamma utrymmen, inkluderande utrymmet utanför lägenhetsdörrarna, får inga privata tillhörigheter eller sopor placeras. Tänk på att trappuppgångarna är våra utrymningsvägar vid en nödsituation. Tänk även på brandfaran.
  3. Lägg inte torkmatta utanför lägenhetsdörren. Den utgör brandfara och hinder för städning.
  4. Vid försäljning eller bortskänkning av föremål får dessa placeras i port eller hissplan - absolut INTE i trapphus. Föremålen får stå över dagen – absolut inte nattetid av brandsäkerhetsskäl. Föremålen får inte blockera naturlig gångväg.
  5. Det är obligatoriskt med minst en brandvarnare i varje lägenhet. Medlemmen har ansvar att hålla brandvarnaren i funktion och att testa dess funktion regelbundet.
  6. För att förhindra att obehöriga kommer in i fastigheten och av brandsäkerhetskäl ska dörrar i gemensamma utrymmen vara stängda och ibland låsta. Kontrollera att obehöriga inte tar sig in i fastigheten samtidigt som du passerar.
    Felanmäl dörr med dörrstängare, som inte fungerar!
  7. Nödutgångarna i markplan ska inte användas vid daglig ut- och ingång. De är inte utrustade för sådan omfattande användning och kan ta skada. Nyttjandet kan dessutom vara störande.
  8. Du måste som boende informera dig om var avstängningskranarna för varmt och kallt vatten finns i din lägenhet. Information om detta finns i lägenhetspärmen och föreningens hemsida. Var på detta sätt väl förberedd om ett läckage uppstår.
  9. Det är absolut förbjudet att beträda husens tak.
  10. I källarförråd samt cykelförråd får man inte förvara brandfarliga eller explosiva föremål såsom brandfarliga vätskor, gasolflaskor eller mopeder.
  11. Raketer och andra typer av fyrverkerier får inte avfyras på fastighetens tomt.
  12. Föreningens medlemmar och andra personer ska inte uppehålla sig i allmänna inomhusutrymmen utan godtagbar anledning.

Den egna lägenheten

  1. Medlemmarna ska visa hänsyn och undvika störande ljud. Tänk på att golvet kan vara en grannes tak och att medlemmarna delar innerväggar. Sådan hänsyn gäller hela dygnet men är särskilt viktig på natten. Klockan 22-07 ska ljudnivån vara så låg att grannarna inte hör.
  2. Det är tillåtet att utföra renoveringsarbete vardagar kl. 08.00 – 19.00, helgdagar kl. 10.00 – 16.00. Om man planerar att genomföra renoveringsarbeten som medför långvarig störning måste man anslå detta i sin port minst två dagar i förväg. I anslaget ska man ange hur länge arbetet beräknas pågå samt sina kontaktuppgifter. Renoveringsarbeten som medför långvarig störning får endast utföras vardagar mellan kl. 8.00 – 17.00.
  3. Informera grannar i god tid före fester eller andra aktiviteter som kan störa.
    Ett anslag i portentrén och hissen räcker.
  4. För andrahandsuthyrning gäller 7 kap 10-11 §§ i bostadsrättslagen. Observera att ansökan ska lämnas till styrelsen. Mer information om andrahandsuthyrning finns på hemsidan www.brfskalderviken.se.
  5. Bostadsrättshavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår framgår av föreningens stadgar. I underhållet räknas den eventuella tomtmark som tillhör bostadsrätten. Som normalt underhåll räknas där gräsklippning och skötsel av rabatter.
  6. Utöver renovering av ytskikt får man till exempel lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror. Installation eller byte av diskmaskin och ingrepp i alla fasta el- och vattenanslutningar måste göras av behörig fackman eller ha motsvarande kvalitet på arbetet.
  7. Mer omfattande förändringar kräver styrelsens godkännande - inklusive sådana åtgärder som kräver bygglov eller bygganmälan. Till exempel om man vill ändra rumsindelningen genom att ta ner en vägg eller bygga en ny, dra nya rör i kök och badrum för vatten, avlopp och ventilation eller glasa in balkongen. Arbetet ska utföras på ett fackmannamässigt sätt.
  8. Det finns ett centralt ventilationssystem för hela huset. Ventiler för frånluft finns i våtrum och i kök. I vissa lägenheter även i förrådet. Under en del fönster finns ventiler för tilluft. För tilluftventiler finns utbytesfilter på marknaden – se lägenhetspärm.
    Det är absolut förbjudet att ansluta kolfilterfläkt eller motorfläkt till någon av lägenhetens frånluftskanaler i kök osv och aktivt trycka ut luften eller att helt stänga eller täppa till någon ventil. Inställningen av ventilerna får INTE ändras, eftersom det då blir obalans i ventilationen.

Balkonger och uteplatser

  1. Mattor eller dylikt får inte piskas på balkonger, i entréer, i trappor eller skakas från fönster.
  2. Blomlådor får endast sättas upp på insidan av balkongfronten. Låt inte jord och vatten falla ned på balkongerna under.
  3. Mata inte fåglar på balkongen. Rester av fågelmat kan locka råttor till fastigheten.
  4. Inga anordningar får fästas i fasad.
  5. För montering av parabol krävs styrelsens tillstånd, som även ger instruktioner om hur installation får och kan göras.
  6. Vid rökning på balkongen, måste hänsyn tas till grannar som eventuellt kan störas av detta.
  7. Grillning med kol eller gasol på balkonger är av brandsäkerhetsskäl inte tillåten.
    Elgrill är tillåten. Tänk på att rök och os också kan skapa olägenheter för andra boende. Medlemmar med markuteplats måste flytta ut grillen ut från husfasaden, så att rök och os inte följer fasaden uppåt och stör. Föreningen har iordningställt grillplatser på tomten. Särskilda ordningsregler för grillplatserna finns anslagna där.
  8. Installationer, möblemang och utrustning måste hållas inom gränserna för den uteplats som tillhör lägenheter längst ned i huset.

Föreningens Informationskanaler

  1. För kontakt med styrelsen använd kontaktformuläret på hemsidan, sänd e-post till respektive ledamot eller skriv och lägg i föreningens brevlåda Marviksvägen 5. Önskar man personligt sammanträffande sker detta i föreningens lokal.
  2. Föreningens främsta informationsväg är hemsidan www.brfskalderviken.se där du kan finna det mesta man behöver veta om föreningen samt även ladda hem dokument och blanketter för diverse ärenden. Inloggningsuppgifter finns i portarna. Observera att du måste vara inloggad för att se allt på hemsidan.
  3. Via hemsidan kan man prenumerera på föreningens Nyhetsbrev via e-post.
  4. Föreningen har en sluten grupp på Facebook; Brf Skälderviken
  5. Föreningen har anslagstavlor i varje portuppgång och på dessa sätts särskilt viktig information upp.
  6. Privat skyltning och anslag är inte tillåten, med undantag för bostadsrättshavares meddelanden, till exempel om att man ska renovera lägenheten eller ha fest.
  7. Det åligger varje medlem i föreningen att hålla sig informerad via föreningens många informationskanaler.

Tomten

  1. Föräldrar ansvarar för att barnens leksaker med mera samlas ihop efter dagens slut och att de förvaras på anvisad plats.
  2. Cyklar ska ställas i cykelställ eller cykelrum. Det är inte tillåtet att luta mot fasader, då dess kan ta skada, ej heller att låsa fast cyklar vid stolpar, stuprör eller andra fästpunkter än cykelställen.
  3. Föreningens entreprenörer ansvarar för snöröjning och halkbekämpning på föreningens tomtmark. Det finns även två sandlådor som medlemmar kan nyttja för att vid behov sanda entréer eller gångvägar vid allvarlig halka.
  4. Ägare ska se till att husdjur inte stör eller förorenar på gården. Husdjur ska vara kopplade men får inte rastas på föreningens tomt. Om olyckan är framme - plocka upp.

Sophantering och återvinning

  1. Var och en har ansvar för att sortera sina sopor på ett riktigt sätt. Det är bra för vår trivsel, för ekonomin och för miljön.
  2. Soprum finns i bodarna mellan hus 5 och 7. För återvinning av matavfall finns särskilda kärl. Behållare och påsar för matavfall finns i boden utanför Marviksvägen 7.
  3. Återvinningsrum finns på plan -2 i Marviksvägen 5. Rummet innehåller returkärl för kartong, tidningar, plastförpackningar, metallförpackningar, batterier, lyskällor, ofärgat och färgat glas. Inget av dessa uppräknade material får slängas i hushållssoporna.
    Vik alltid ihop eller komprimera kartonger och annat så de tar så liten plats som möjligt.
  4. Inget grovsoprum finns i föreningen. Grovsopor såsom byggavfall, gamla möbler, m.m. måste man själv lämna in på återvinningscentral – ÅVC – (Östberga närmast), eller i den container som föreningen tre gånger om året ställer upp på tomten. Observera att i denna container får ej slängas elskrot, elektronik, batterier, gamla däck, färg, kemikalier mm.
  5. Medlemmen måste ansöka om tillstånd hos styrelsen för att placera byggavfall på tomten vid större byggnationer. Styrelsen anvisar då plats. Berörd medlem ansvarar för att säckarna borttransporteras så snabbt det låter sig göras efter avslutat arbete.
    Vid långdraget arbete måste avfallet eventuellt hämtas vid fler tillfällen.