Bostaden - övergripande INFO.

Varje lägenhet ska ha en boendepärm som innehåller information om respektive lägenhet, föreningen samt praktisk information om utrustningsdetaljer. Boendepärmen tillhör lägenheten och ska lämnas kvar när någon flyttar. I den kan du läsa om hur du på bästa sätt tar hand om din bostad samt ta del av bostadstekniska uppgifter.
De boxar som behövs för TV och Internet via Tele2 tillhör lägenheten och föreningen och ska lämnas kvar vid flytt!

På denna webb-sida har vi samlat andra uppgifter och information, som du kanske inte finner i Boendepärmen.

Du som är nyinflyttad - ta även del av information under annan flik ovan i menyn.

DENNA SIDAS INNEHÅLL

  1. Persienner och mörkläggningsgardiner
  2. Inglasning av balkong
  3. Byte av luftfilter
  4. Värmesystem och ventilation
  5. Elmätaravläsning
  6. Ljudnivåmätning av bostäderna
  7. Vad är mitt ansvar och vad är föreningens?
  8. Bostadsrättsförsäkring
  9. Energideklaration
  10. Boendepärm
  11. Rensa vattenlåset i golvbrunn.
  12. Se över balkongdörr och fönster.

1. Persienner/mörkläggningsgardiner - Inwido Sveriges produkter.
För att undvika problem med fönstren när persienner/mörkläggningsgardiner monteras på Inwido Sveriges produkter gäller följande:
Frihängande persienner
Undvik att använda mörka persienner/mörkläggningsgardiner. Detta kan ge upphov till hög värme, vilket kan leda till att glaset spricker. Monteras mörka persienner/mörkläggningsgardiner var noga med att det finns ordentligt utrymme (minst 50 mm) mellan persienn/mörkläggningsgardin och glaset.
Persiennen/mörkläggningsgardinen ska alltid vara helt nersläppt eller helt uppdragen. Är persiennen/mörkläggningsgardinen nersläppt en bit, och solen ligger på, kan glaset spricka p g a de stora temperaturskillnader som kan uppkomma på glaset.
Mellanglaspersienner
Använd aldrig mörka persienner som mellanglaspersienn. Detta kan ge upphov till hög värme, vilket kan leda till att glaset spricker eller att ingående delar i fönstret kan förstöras.
Persiennen ska alltid vara helt nersläppt eller helt uppdragen. Är persiennen/mörkläggningsgardinen nersläppt en bit, och solen ligger på, kan glaset spricka p g a de stora temperaturskillnader som kan uppkomma på glaset.
För mellanglaspersienner som inte har monterats på fabrik, lämnar Inwido Sverige inga garantier på glas och övriga delar i fönsterbågen oavsett persiennkulör. Ta alltid kontakt med fönsterleverantören för att få information om hur mellanglaspersiennerna ska monteras för att undvika problem.

2.  Inglasning av balkong
Alla bostadsrättsinnehavare som är intresserade av att glasa in sin balkong ansvarar själva för att söka bygglov. Inglasningen måste följa samma regler och estetiska utformning som befintlig inglasning.

3. Byt luftfilter för friskare luft
Varje år behöver vi som lägenhetsinnehavare byta luftfilter i vår lägenhet. Filtret är till för att förbättra luften i lägenheten och medför att nivån av t.ex. pollen och föroreningar minskar. Nya luftfilter går att beställa på
www.acticon.se Läs mer om hur du beställer och monterar nya filter på vår hemsida under fliken "boendepärm - Ventilation"

4. Värmesystem och ventilation

Det är absolut förbjudet att manipulera ventilen i termostaterna eller ta bort termostaten på radiatorerna! Värmesystemet bygger på att alla lägenheter har justeras in på ett korrekt sätt och om termostaterna manipuleras/avlägsnas så havererar värmesystemet för alla lägenheter. Om termostaterna manipuleras/avlägsnas riskerar föreningen förlora möjligheten att ställa krav på entreprenören vad gäller värmesystemet. Föreningen kommer i så fall att drabbas av kostnader för att ställa in värmesystemet. Dessutom kommer föreningen drabbas av onödigt höga driftskostnader då någon grads skillnad i rumstemperatur påverkar kostnaden för uppvärmning med ca 10 procent.

Våra hus är godtagbart isolerade. Detta ger bra energihushållning men nackdelen är att husen bibehåller värmen under såväl vinter som sommartid. Ungefär halva året behövs därför ingen värme från radiatorerna utan lägenheterna värms då med internvärme från belysning, apparater, personvärme och solinstrålning genom fönster. Värmesystemet under vinterhalvåret bygger på att man i undercentralen ställer in systemet för att ge en önskad temperatur i lägenheterna.

Föreningsstämman har beslutat att önskad temperatur ska vara 22 grader på dagtid. När värmesystemet är injusterat ska temperaturen vara 22 grader vid ca 1 meters höjd mitt i rummet då termostaterna står på max. När värmesystemet är injusterat kan ni således inte genom radiatorerna kunna få varmare än 22 grader. Om ni önskar varmare får ni komplettera med egna elelement.

Termostaterna används endast om ni vill sänka värmen i er lägenhet. Termostaterna är väldigt känsliga så även en lite ändring kan medför att radiatorn helt slår av. För att hitta önskad temperatur får ni således göra väldigt små ändringar.

Ett vanligt förkommande problem är att gardiner eller stora möbler i nära anslutning till radiatorerna gör att lufttemperaturen vid termostaten blir missvisande. Om tex en gardin hänger för termostaten kan radiatorn slår ifrån på grund av att luften bakom gardinen är 22 grad trots att lufttemperaturen i övrigt är lägre. De rör vi har i våra lägenheter värms också upp på vintern vilket i många fall höjer temperaturen bakom gardiner mm.

Om ni tycker att lägenheten är kall ber vi er också tänka på var ni mäter temperaturen. Det är lufttemperaturen som ska vara 22 grader på 1 meters höjd i mitten av rummet (golvtemperaturen kan vara lägre).

Vårt ventilationssystem (se nedan) kan även orsaka vissa problem med kall luft i anslutning till tillluftsdon. Ventilationen i husen fungerar på så sätt att en frånluftsfläkt suger ut luften från badrum och wc via don och från köket via spiskåpan. Ersättningsluft tas in via tilluftsdon i sov- och vardagsrum bakom elementen (i några lägenheter sitter tillluftsdon i fönstren). Nackdelen med detta system är att luften kan kännas kall i nära anslutning till tillluftsdonen under perioder när det inte finns något värmebehov i lägenheterna trots att utetemperaturen är låg. Tanken är att radiatorerna ska värma luften som tillförs lägenheterna men om radiatorerna inte slår till på grund av att temperaturen i lägenheten är 22 grader så förstår vi om många uppfattar att det drar kallt (även om ni stängt spjället under luftdonet). Det finns tyvärr inget mer att göra åt detta problem.

Täpper ni igen inluftsdonen så kommer det bara resultera att det drar genom fönstren. Frånluftsfläkten gör att det hela tiden måste komma in luft i lägenheterna. Som nämnts ovan är våra hus välisolerade och de bibehåller värmen väl. Detta medför dock att det t ex vid soligt väder periodvis kan bli väldigt varmt inomhus, särskilt under sommarmånaderna. Förutom vädring kan man dämpa övertemperatur med hjälp av t ex persienner.

5. Elmätaravläsning
Elmätare för lägenheterna finns i ett skåp på varje våningsplan.  Ni som vill kontrollera elförbrukningen kan vända er till någon i styrelsen, som har nyckel till elskåpen.

6. Ljudmätning av bostäderna
Ljudmätning av bostäderna gjordes i samband med garantibesiktning 2011-03-08 samt 2011-05-12

Sammanfattning
- Ljudisolering hos regelvägg mellan bostäder uppfyller krav.
- Ljudisolering till WC uppfyller inte krav på grund av överhörning i ventilationssystemet.
- Stegljudsnivå från badrum och WC uppfyller krav
- Ljudnivå i matsalsdel av vardagsrum i lägenheter på plan 4 uppfyller krav på maximal nivå högst 35 dB(A). Mätvärden uppgår till som högst
- 34 dB(A) från stam inne i vägg vid spolning i WC 3-4 trappor högre upp i huset.
- Ljudnivå i sovrum från avlopp uppfyller krav på maximal ljudnivå.
- Ljudnivå i sovrum vid drift av hiss uppfyller krav på maximal och ekvivalent ljudnivå.

7. Vad är mitt ansvar och vad är föreningens?
I stadgarna och ordningsreglerna anges vad lägenhetsinnehavaren ansvarar för och vad föreningen ansvarar för när det gäller reparationer, underhåll och nyanskaffningar.

8. Bostadsrättsförsäkring
Medlemmarna måste teckna ett separat bostadsrättstillägg till hemförsäkringen. Dessutom bör förstås varje medlem ha en hemförsäkring.

9. Energideklaration.
Fastigheten och dess bostäder är energideklarerad. Se rapporten under "Om föreningen/Arkiv" i Menyn.

10. Boendepärm
Varje lägenhet ska ha en boendepärm som innehåller information om respektive lägenhet, föreningen samt praktisk information om utrustningsdetaljer. Boendepärmen tillhör lägenheten och ska lämnas kvar när någon flyttar.
I den kan du läsa om hur du på bästa sätt tar hand om din bostad samt ta del av bostadstekniska uppgifter.
Boendepärmens kapitel 9 - Skötselanvisningar, innehåller viktig information för att sköta om din lägenhet. Här har vi scannat in sidorna och skapat pdf-er så att du kan skriva ut och göra din egen boendepärm om den saknas. Se nedan i filbiblioteket.